המדריך לבית חכם

by admin

בית חכם הוא ביטוי שהופך נפוץ יותר ויותר בימים אלו, נוכל לשמוע על מכרים שהפכו את ביתם לחכם, תשדירי פרסומת ומוצרים שונים כגון רמקולים או ראוטרים, אשר מבטיחים להפוך את הבית שלנו לחכם.

מהו בית חכם?

כמעט בכל בית קונבנציונלי ישנו שימוש בחמש מערכות עיקריות: תקשורת- (אינטרנט, מחשבים וטלפונים), מערכת אוורור או בקרת אקלים, מערכת מולטימדיה, אודיו ומערכת מיגון ואבטחה.

ברוב הבתים(הרגילים) כל מערכת פועלת בפני עצמה, בנפרד. 

בבתים חכמים המערכות השונות "מדברות" אחת עם השניה, משתפות ביניהן מידע ויודעות להשתמש בו על מנת ליצור נוחות מירבית. 

חשוב להבין, בית חכם הוא לא הדלקת המזגן מרחוק ע"י לחיצת כפתור- במצב הזה אתם עושים את הפעולה, המטרה בבית חכם היא שהוא יעבוד עבורכם. 

כלומר, שימוש במספר מערכות על מנת ליצור נוחות, חיסכון ואיכות חיים. 

לדוגמא- יצאתי מהבית במהירות ושכחתי את האורות והטלוויזיה דולקים וחלונות פתוחים לרווחה. חיישן נפח וגלאי התנועה של מערכת האזעקה מזהים כי אין כלל תנועה בבית במשך זמן מסויים (שהגדרתי מראש) משתפים את המידע עם שאר המערכות אשר מבצעות עבורי פעולות שונות-  מגיפות את התריסים החשמליים, מכבות את הטלוויזיה, האורות ומערכת האזעקה נדרכת- במצב הזה הבית עובד עבורינו- חוסך לנו דאגה וכסף ויוצר לנו רמת חיים שלפני עשור היינו יכולים רק לחלום עליה.

בית חכם לכולם?

יש החושבים כי יש צורך לתכנן מראש בית חכם ולחווט בזמן בניית הבית, אך כיום גם אם המבנה כבר קיים ניתן לבצע את השדרוג מבלי להפוך את הבית שלכם לאתר שיפוצים או מחצבה. הטכנולוגיה מבוססת על רשת החשמל הביתית שלכם ומאפשרת להפוך בקלות כל בית קיים לחכם.  

שדרוג בית קיים לבית חכם נעשה בפשטות ע"י התקנת סמארטגים (מתגים חכמים ודקורטיביים), חיישני טמפרטורה, גלאי תנועה, חיישן אור, נפח, לחות ומעבד בקרה ראשי, בנוסף ע"י גישה למערכת האינטרנט והטלפונים הניידים. במרבית המקרים לא יהיה צורך בחציבה בטיח ותוך 24 שעות הבית שלכם ישודרג.

רשת אלחוטית- ופרוטוקול

על מנת שמוצר מסוים יוכל להוות חלק מבית חכם עליו לעבוד על רשת אלחוטית שיודעת לשדר ולקבל מידע תוך צריכת חשמל נמוכה מאוד- כך הוא יוכל לעבוד שנים מבלי שיהיה צורך להחליף לו סוללה, עליו לשדר אות מקודד ומאובטח ולדעת לתקשר עם מוצרים חכמים נוספים על אותה רשת.

פרוטוקול הוא למעשה השפה שבה מדברים ביניהם מוצרים שונים על אותה רשת. על מנת ששני מוצרים יוכלו לתקשר ביניהם עליהם לדבר באותה שפה, כלומר- אותו פרוטוקול.

רשת ה-WIFI אשר נמצאת בכל בית בישראל היא לא בהכרח הבחירה הנכונה ביותר לשימוש בבית חכם מכיוון שהיא מיועדת למידע "כבד" ולכן צורכת המון אנרגיה. כתוצאה מכך מוצרים אשר מחוברים אליה צריכים לרוב להיות מחוברים לחשמל באופן תמידי, זו לא המטרה במוצרים חכמים.

לכן יצרניות הבתים החכמים משתדלות למצוא פתרונות אחרים, לרוב יעשו שימוש באחת מהרשתות הבאות- 

Z-waveZigbee
Wifi
אחת משתי הרשתות האלחוטיות לבתים חכמים.חסכונית באנרגיהשייכת ומתוחקזת ע"י ארגון פרטי במטרתו לוודא כי הרכיבים המקושרים לרשת אכן עומדים בדרישות התקן. תומך ב 232 רכיבים על רשת אחת.תקן שונה ממדינה למדינה- כלומר רכיב שמיועד לשימוש בארץ לא יעבוד עם רכיב שמיועד לארה"ב.טווח- 30 מטרקצב העברה- 100 kbpsדרוש רכזתומך ב 65000 רכיבים על רשת אחת.בעלת תקן גלובלי- הרכיבים זהים בכל העולם. טווח- 12 מטרקצב העברה- 40-250 kbpsדרוש רכזבעלת פס רחב- נועדה להעברת מידע כבדדורשת המון אנרגיהלרוב המוצרים יצטרכו חיבור קבוע לחשמל

לכל אחת מהרשתות תכונות משלה אך שתיהן משתמשות במעט מאוד אנרגית חשמל. כאשר אתם רוכשים מוצרים לבית חכם וודאו באיזה רשת ופרוטוקול הם תומכים על מנת שבאמת יוכלו לתקשר בשפה משותפת עם שאר המוצרים החכמים שלכם. 

בית חכם הוא יצירת נוחות מירבית אצלכם בבית

נשאלת השאלה החשובה- האם צריך את זה? 

בעיני אין פה שאלה של צורך, יש פה דאגה לכך שהמקום שאנחנו מבלים בו את מירב זמננו יהיה נוח עבורנו וישרת אותנו בצורה הטובה ביותר. זה תפקידו של בית חכם, וברגע שיהיה לכם אחד, לא תבינו איך לא עשיתם זאת קודם.

מלבד זאת, יש אוכלוסיות שלמות למשל בעלי לקויות, נכות או אוכלוסייה בוגרת יותר, שהטכנולוגיה הזו יכולה לפשט עבורן פעולות יומיומיות, לאפשר עצמאות וממש לשנות חיים עבורן.

בנוסף, לא כל אחד ירצה לעבור את ה"שיפוצון" או את השינוי הכרוך בשדרוג לבית חכם, אבל כל אחד ישמח לגלות כי הבית שהוא מעוניין לרכוש או לשכור הוא חכם ועובד עבורו. בית חכם אמנם מצריך השקעה כספית ראשונית לא מבוטלת אך למעשה ערך הנכס שלכם יעלה בהתאמה.  

מה לקחת בחשבון כאשר מתכננים בית חכם?

  • האם הבית קיים או טרם נבנה. 
  • תקציב.
  • אילו מערכות הם בגדר "חובה" עבורכם ועל אילו הייתם רוצים לוותר.
  • לוודא שהחברה בה אנחנו בוחרים היא אמינה ומעניקה לנו אבטחה מירבית.
  • לשקול את כלל היתרונות והחסרונות

יתרונות וחסרונות בית חכם: 

יתרונות:חסרונות: 
נוחות מירביתהשקעה כספית ראשונית
חיסכון כספי לטווח ארוךאי נוחות רגעית ביום ההתקנה 
העלאת שווי הנכסחשש לפריצת המערכת
שליטה מרחוק 
אבטחה מירבית

נוחות מירבית– בפסקה הראשונה נתנו דוגמא הממחישה את שיתוף המידע בין המערכות בבית חכם וכיצד הן יכולות לשרת אתכם, בין אם אתם נמצאים בבית או לא. 

השקעה כספית ראשונית– שדרוג בית קיים לחכם או הוספת המערכת בעת בנייתו, מצריכה השקעה כספית לא מבוטלת. הדרך הנכונה והטובה ביותר להסתכל על כך היא כהשקעה לטווח ארוך ואפילו כחיסכון עתידי. 

חיסכון כספי לטווח ארוך– במידה והבית שלכם אכן עובד עבורכם, הוא למעשה מפצה על טעויות אנוש- אין מי שלא שוכח לכבות את הדוד, האור, המזגן או אפילו את הגז בכיריים. כאן ובמקרים נוספים רבים הבית יעבוד עבורכם ובעצם יחסוך את השימוש באנרגיה שלא לצורך- כלומר חיסכון כספי.

אי נוחות ביום ההתקנה– כמו בכל התקנה של מערכת בבית שלכם יגיעו אנשי מקצוע.

העלאת שווי הנכס– אנשים אוהבים להשקיע בבתים מיוחדים- עם בריכות, גינות דקורטיביות ומערכות שונות- בייחוד בבתים בהם המערכות עובדות עבורן ומאפשרות להם נוחות מירבית וחיסכון כספי.

חשש לפריצת המערכת– זהו אולי החיסרון הבולט ביותר- החשש לפריצת המערכת הממוחשבת ע"י האקרים ושימוש בנתונים שלנו, עם זאת החיסרון הזה הוא בעל פתרון פשוט- רכישת מערכת אבטחה מתקדמת להגנה מפני פריצות. 

שליטה מרחוק– מערכות בית חכם לומדות אתכם ויודעות מתי וכיצד לעבוד עבורכם, אך במידה וישנו אירוע לא צפוי, למשל אתם חוזרים מוקדם מהעבודה תוכלו לוודא גם מרחוק כי המזגן יעבוד, יהיו לכם מים חמים למקלחת והמוזיקה האהובה עליכם תקבל את פניכם.

אבטחה מירבית– היות ובמערכות בית חכם נעשה שימוש בגלאי תנועה, חיישני נפח, מצלמות ועוד, תוכלו לדעת בזמן אמת האם מישהו לא רצוי מנסה להיכנס אליכם הביתה, לקבל התראה על כך ולהודיע על כך באופן אוטומטי לחברת האבטחה שלכם. בנוסף, תוכלו לוודא כי הילדים הגיעו הביתה בשלום  והכל כשורה בכל רגע נתון.

כמה זה עולה?

מחירם של בתים חכמים משתנה מבית לבית בהתאם למערכת, החיישנים, המפסקים וכמות המערכות המתקשרות זו עם זו. בהערכה גסה עלות של בית חכם נעה בין 12,000 ש"ח – 40,000 ש"ח, עלות מערכת בניין חכם או מבנה תעשייתי יכולה להגיע גם למאות אלפים.

ישנם אנשים אשר לוקח להם מעט זמן להתרגל למצב החדש ולכל הטוב הזה ולהבין, כי עכשיו הבית עובד עבורם ולא להפך. האופציות בבתים חכמים בלתי מוגבלות ובעזרת הטכנולוגיה הזו ניתן לבצע כמעט כל מה שעולה בדימיונכם בלחיצת כפתור. בעזרת התקנה והדרכה מקצועית ניתן להפיק את המירב מהבית שלכם הן מבחינת אבטחה, חיסכון באנרגיה ונוחות מירבית.