במקרים רבים הבית החכם מחובר ישירות לראוטר של רשת האינטרנט האלחוטית של הבית, כך שהמערכות השונות פועלות על גבי רשת זו. אך מה קורה כאשר האינטרנט בבית נופל מסיבה כזו או אחרת? במקרה כזה, לא ניתן יהיה לשלוט במערכת הבית החכם, עובדה אשר לא רק יוצרת אי-נוחות אלא גם עשויה לפגום ברמת הבטיחות של השוהים בבית. למרבה המזל ישנה שיטת תקשורת חלופית, המאפשרת שליטה בבית החכם גם ללא חיבור לרשת האינטרנט. במאמר זה תוכלו ללמוד אודות אותה החלופה ומדוע היא הבחירה הטובה ביותר.
מהם סוגי התקשורת הקיימים עבור בתים חכמים?
ישנם שלושה סוגי תקשורת בבית חכם המאפשרים שליטה במערכות השונות. לכל סוג ישנם היתרונות שלו וכדי לבחור את צורת התקשורת הטובה ביותר, כדאי להכיר את כל האפשרויות.
תקשורת zigbee היא צורת תקשורת אלחוטית המאפשרת שליטה בבית החכם תוך שמירה על צריכת אנרגיה נמוכה. תקשורת זו יכולה לפעול על גבי רשת האינטרנט, אך יכולה לפעול גם ללא חיבור לרשת כלל. תקשורת zigbee למעשה אינה מתחברת לראוטר של רשת האינטרנט אלא למרכז בקרה ושליטה נפרד, המאפשר למערכות השונות של הבית החכם לתקשר בצורה יעילה. שיטת תקשורת זו מאפשרת שליטה במכשירים רבים, כולל חיישני תאורה, חיישני אבטחה כמו מצלמות חכמות וחיישני תנועה, טלוויזיות, שקעים ועוד.
פרוטוקול התקשורת של צורת תקשורת זו מאפשרת לכל מכשיר בבית לשמש כמגדיל טווח. בשונה מראוטר שמצריך כל מכשיר wifi להיות קרוב אליו, מכשירי zigbee יכולים לתקשר האחד דרך השני ולהמשיך את השידור הלאה, ובכך לאפשר למכשירים רחוקים ממרכז השליטה והבקרה הראשי לתקשר איתו דרך מעבר בין המכשירים שבדרך.
סוג תקשורת נוספת היא תקשורת zwave אשר גם היא צורת תקשורת אלחוטית. צורת תקשורת זו דומה במקצת לתקשורת zigbee, אך היא פועלת על גבי תדר שונה ומשתמשת בפרוטוקול תקשורת שונה. המכשירים בצורת התקשורת הזו פועלים בתדרי רדיו נמוכים והם מחוברים למרכז שליטה ובקרה מרכזי ולא לראוטר הביתי. רוחב הפס של תקשורת זו הוא קטן יותר מאשר רוחב הפס של תקשורת ה-zigbee, כך שהוא עשוי להגביל את התקשורת עבור מכשירים הדורשים רוחב פס רחב. בנוסף, צורת תקשורת זו לרוב תדרוש עלויות גבוהות יותר מצד הרוכשים.
סוג התקשורת השלישי הוא כמובן ה- wifi שהיא אלחוטית גם כן. בסוג תקשורת זה המכשירים מתחברים לרשת האינטרנט דרך הראוטר הביתי, דבר אשר אינו מאפשר הפעלה של מערכות הבית החכם במקרה שבו האינטרנט בבית נופל. בנוסף, מאחר והמערכות מחוברות לראוטר הביתי, בכל מקרה של פריצה לרשת הביתית גם מערכות הבית עשויות להימצא בסכנה, לכן שיטת תקשורת זו עשויה להיות בטוחה פחות מהאפשרויות האחרות. אם כן ישנם מספר חסרונות wifi אשר הופכים את האפשרות הזו לאפשרות הפחות מומלצת מבין השלוש.
מהם היתרונות של תקשורת zigbee על פני סוגי תקשורת אחרים?
כאשר בוחנים יתרונות יתרונות zigbee היא ללא ספק צורת התקשורת המומלצת ביותר, שכן היא מציעה מגוון רחב מאוד של יתרונות עבור מערכות הבית החכם.
היתרון הראשון של בית חכם הפועל על טכנולוגיית zigbee, הוא הצריכה הנמוכה של האנרגיה שאותה צורת תקשורת זו דורשת. הודות לצריכת האנרגיה הנמוכה יכולים המשתמשים לחסוך בהוצאות האנרגיה ולצד זאת אפילו ליהנות מחיי סוללה ארוכים של מכשירים אשר אינם מחוברים לחשמל, אך מחוברים למערכת הבית החכם.
היתרון השני והמשמעותי לא פחות של צורת תקשורת זו, היא שניתן להפעיל את כל מערכות הבית החכם גם ללא חיבור לרשת האלחוטית של הבית. כפי שציינו קודם, הודות לפרוטוקול התקשורת של תקשורת זיגבי, המכשירים המחוברים למרכז הבקרה והשליטה יכולים לתקשר האחד עם השני, כדי לאפשר תקשורת עם המרכז מכל מקום בבית. כך למעשה ניתן להעביר פקודות למערכות השונות, גם כאשר רשת האינטרנט הביתית אינה פועלת.
יתרון חשוב נוסף של צורת תקשורת זו היא רמת הבטיחות הגבוהה שהיא מציעה. משום שרשת התקשורת אינה מחוברת לראוטר הביתי המחובר לרשת האינטרנט, אלא למערכת בקרה ושליטה נפרדת, ניתן למנוע ביעילות גבוהה הרבה יותר פריצה לרשת, אשר עשויה לאפשר פריצה למערכות השונות של הבית. כמובן שבנוסף לך רשת התקשורת על בסיס זיגבי משתמשת גם באמצעי בטיחות נוספים, המבטיחים כי המידע של המשתמשים ויכולת השליטה שלהם בבית החכם נשארת בטוחה ברמה הגבוהה ביותר, בכל עת.
כמו כן, צורת תקשורת זו מאפשרת למכשירים המיוצרים במקומות שונים לתקשר ללא הגבלה, כל עוד ניתן לחבר אותם לצורת תקשורת זו. כלומר, יש באפשרותכם לרכוש את המתגים החכמים הטובים ביותר עבורכם לכל צורך וצורך, תוך שאתם מבטיחים כי התקשורת בין המכשירים למערך השליטה נשארת יעילה, מהירה ומדויקת.
בנוסף, את המכשירים הפועלים על בסיס צורת תקשורת זו קל מאוד להתקין ולהפעיל. כך, כאשר תבחרו לשלב בביתכם טכנולוגיית בית חכם, תוכלו בקלות ליהנות מכל יכולות השליטה השונות שהוא מאפשר במהירות, תוך תפעול קליל ופשוט.
לבסוף, יתרון לא פחות חשוב הוא המחיר של מכשירים המבוססים על תקשורת zigbee. מכשירים אלה נמכרים במחירים זהים ואף נמוכים יותר מאשר מכשירים הפועלים על שתי צורות התקשורת האחרות הזמינות בשוק. אם כן, אתם יכולים ליהנות מכל היתרונות שצורת תקשורת זו מציעה, מבלי להיאלץ לצאת בהוצאות נוספות ואף תוך שאתם זוכים לחיסכון.
כיצד בוחרים את סוג התקשורת לבית החכם?
אם אינכם בטוחים איזו צורת תקשורת תהיה הטובה ביותר עבורכם, ישנם מספר משתנים אותם עליכם לבחור, בטרם תעשו את בחירתכם.
ראשית, ודאו שאתם בוחרים בסוג תקשורת אמין אשר יאפשר לכם שליטה אופטימלית במערכות הבית, ללא הפרעות מיותרות. תצורת תקשורת אמינה תאפשר לכם לשלוט במערכות הבית בכל עת, גם כאשר רשת האינטרנט הביתית אינה פעילה.
כמו כן, ודאו כי סוג התקשורת של הבית החכם מציעה טווח תקשורת רחב. חשוב כמובן שטווח התקשורת יהיה מותאם לגודל הבית שלכם. תקשורת Zigbee למשל מאפשרת טווח תקשורת רחב, הודות לפרוטוקול התקשורת של אפשרות זו.
בנוסף, עליכם כמובן לוודא שאתם נהנים לא רק מהבטיחות שהבית החכם עצמו מציע, אלא גם מרמת בטיחות גבוהה של רשת התקשורת עצמה. כפי שציינו קודם לכן, תקשורת על גבי wifi לא תמיד תהיה הבחירה הטובה ביותר מהבחינה הזו. כאשר מערכות הבית החכם מחוברות לראוטר של רשת ה-wifi, הן עשויות להיות מועדות לפריצות של האקרים למשל.
כמובן, כי עליכם לבחון גם את נושא העלויות. הרשת הטובה ביותר תהיה זו המציעה לכם יתרונות רבים ומגוונים, לצד היכולת לשמור על עלות סבירה ואף נגישה יותר מצורות תקשורת אחרות.
לבסוף, עליכם לוודא כי אתם בוחרים בסוג התקשורת אשר תאפשר לכם הפעלה נוחה וקלה, כדי שהבית החכם יביא לחייכם נוחות גדולה ככל הניתן, שהרי זוהי אחת ממטרותיו.
לסיכום, בחירת רשת התקשורת של הבית החכם היא בחירה אשר תשפיע על חוויית השימוש שלכם במערכות הבית החכם, לכן חשוב כי תבחרו באפשרות הנוחה, החסכונית, הבטוחה והיעילה ביותר.